Resepi Donut Labu
Bahan-bahannya :
200 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera mauripan
100 gm isi labu dipotong dadu
1 sudu besar susu pekat manis
50 gm gula halus
1 1/2 sudu besar mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60 ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya :
- Labu yang dipotong dadu kukus sehingga lembut. Ambil labu mengikut sukatan dan lenyek.
- Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan isi labu lenyek tadi dan bahan-bahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
- Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain/ plastik sehingga doh mengembang.
- Canai dan terap dengan acuan donut dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
- Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka. Boleh la dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.
No comments:
Post a Comment