Friday, 26 August 2016

Resepi Donut Labu


Resepi Donut Labu

Bahan-bahannya :
200 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera mauripan
100 gm isi labu dipotong dadu
1 sudu besar susu pekat manis
50 gm gula halus
1 1/2 sudu besar mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60 ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya :
  1. Labu yang dipotong dadu kukus sehingga lembut. Ambil labu mengikut sukatan dan lenyek.
  2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan isi labu lenyek tadi dan bahan-bahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
  3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain/ plastik sehingga doh mengembang.
  4. Canai dan terap dengan acuan donut dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka. Boleh la dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.

No comments:

Post a Comment